Friskt arbetsliv med desinfektion 

Risken att smittas av covid, magsjuka, förkylningar eller influensan är större om du arbetar på en arbetsplats, än om du jobbar hemifrån. Du kommer ständigt i kontakt med människor, och bör i förebyggande syfte ta hand om din hälsa. Med handdesinfektion kan du förebygga många sjukdagar. 

Mobiltelefonen, datorn och surfplattan 

Mobiltelefonen är faktiskt en riktig liten bakteriehärd, i alla fall om du aldrig rengör den. Just tangentbord, mobiltelefoner och bankomater samlar bakterier och virus. Vi använder våra fingrar när vi ska ringa ett samtal, skriva ett mejl, ta ut kontanter eller betala i affären när vi skriver in vår kod. Du kan påverka hur mycket bakterier och virus som sprids genom din mobil, surfplatta och dator. Då kommer du långt för att skydda dig mot både covid, magsjuk, en långvarig förkylning och influensan. Det spelar ingen roll vilken sjukdom vi får: det är inte roligt att vara sjuk. När du kommer hem ska du alltid spreja din mobil med desinfektionsmedel och torka av den. Om du har tagit med din surfplatta till stan eller jobbet rengör du också den. Vi använder våra mobiler överallt: tunnelbanan, bussen, bilen, hos vänner, på jobbet, i skolan och när vi tränar. Förutom när vi är hemma. Håll mobil och surfplatta ren och du håller dig själv frisk. Du bör också rengöra ditt tangentbord. Du ska dock inte spruta desinfektionsmedel mot tangentbordet, då det finns en risk för kortslutning. Spruta istället lite desinfektionsmedel på en ren trasa eller en bit hushållspapper. Torka sedan av tangentbordet försiktigt. Har du en särskild jobbmobil eller jobbdator? Glöm inte att också rengöra dem regelbundet. 

Fika- och lunchrasten 

Om du brukar äta i en större matsalen är det klokt att alltid tänka på att hålla lite lagomt avstånd. Forskning visar att det inte är själva buffén som är det stora problemet, utan faktiskt när vi står i kö. Detsamma gäller fikapausen på jobbet. Antingen använder du samma mugg hela tiden eller så ser du till att diska muggen väl. På en arbetsplats ska ni inte diska muggarna “lite snabbt” och sedan bara ställa dem i diskstället. Var noggranna när ni rengör dem. Antingen ställer ni dem omgående i diskmaskinen eller så diskar ni noggrant för hand. 

Ditt skrivbord 

Det kan vara klokt att också rengöra ditt skrivbord och din stol med desinfektion minst en gång i veckan. Har någon insjuknat i covid eller går det magsjuka eller influensa? Då kan det vara smart att rengöra sin arbetsplats varje dag. Spruta lite desinfektion på skrivbordet, armstöden på stolen och på lampknappen. Torka av med hushållspapper eller en ren trasa.