Kan du ta lån som arbetslös?

Det kan verka utsiktslöst att kunna ta företags lån som arbetslös, är det ens möjligt? Vilken säkerhet finns det för banken eller långivaren? I själva verket är det inte så det fungerar. Du kan inte få ett lån om du helt saknar inkomst. Däremot kan du ta lån utan fast anställning eller med endast bidrag som inkomst.

För att du ska kunna låna pengar som arbetslös måste du kunna visa långivaren att du kan klara av både återbetalning och månadskostnad. Samma krav ställs på dig som på alla andra, dvs. att du måste vara myndig, folkbokförd i Sverige samt att du inte har några ärenden hos Kronofogden.

Bankens kalkyler
Oavsett om det är en bank eller en annan långivare analyseras din betalningsförmåga enligt en schablonliknande kalkyl som räknar ihop inkomster och utgifter för att ta reda på vad du har kvar när allt är betalt. Finns det pengar över kan du bli beviljad ett lån även om du är arbetslös. Banken kan välja att använda din kontohistorik för att göra bedömningen samt begära in underlag för dina bidrag eller extrajobb.

Förbättra dina möjligheter
Det brukar vara svårt för arbetslösa att få lån med bra villkor. Eftersom det inte finns någon säkerhet för banken att luta sig mot brukar räntorna bli alldeles för höga om du ens får ett lån. Banken vill undvika att ta onödiga risker. Vill du öka dina möjligheter att kunna ta ett lån kan du därför låna tillsammans med en medsökande. Det gör lånet säkrare för banken att bevilja.

Snabba lån
Tyvärr är det vanligt att arbetslösas enda alternativ är olika förmedlare av snabblån som visserligen är snabba med att låna ut pengar, men de är också snabba på att vilja ha dem tillbaka och gärna till väldigt höga räntor. Tyvärr brukar det inte bara vara räntorna som är höga utan också aviavgifter och uppläggningsavgifter. En ränta på 30-40 % är inte ovanligt. Hur mycket du kan låna beror fortfarande på din inkomst. Om inkomsten är låg blir lånebeloppet lägre. Upp till 50 000 kronor är inte ovanligt, men högre än så brukar beloppet inte vara. Det kan istället vara betydligt lägre.

Det bästa du kan göra för att bli beviljad ett lån som arbetslös är att lägga upp en budget och se över relationen mellan inkomster och utgifter. Du kan också använda jämförelsesajter på nätet för att hitta lån för arbetslösa. Målet är att hitta den bästa räntan för dig och din situation. Ta del av de alternativ som finns för att se om din ekonomi uppfyller kraven. Om det visar sig omöjligt att få ett lån någonstans kan du överväga ett privatlån av en vän eller familjemedlem eller prova att vända dig till en pantbank.