Tips för att kunna välja ett bra lån

När du ska ta ett företagslån är det betydelsefullt att fatta ett genomtänkt beslut. Genom att jämföra olika lån och ha koll på den effektiva räntan kan du hitta ett låneerbjudande som passar dig och din ekonomi bäst.

Alla kan behöva låna pengar ibland och oavsett anledningen till att du behöver låna pengar är detviktigt att göra ett bra val. När du går i lånetankar är det bra att väga in vissa saker i ditt beslut gällande vilket lån du ska ta. Om du har koll ökar du chanserna för att göra ett bra val.

Ha koll på den sammanlagda lånekostnaden
Vid den första anblicken kan det verka som en bra idé att ta det lånet som har den lägsta månadskostnaden eller räntan. Men det är inte nödvändigtvis det bästa lånet. Ett tips är att istället jämföra själva kostnaden för lånet och inte enbart det du betalar månadsvis. Då får du en bättre helhetsbild över vad lånet kommer att innebära för din ekonomi. Den sammanlagda kostnaden för ett lån avgörs av faktorer som räntan, återbetalningsformen, övriga avgifter och hur lång avbetalningstiden är.

Ha alltid koll på räntan
Det är betydelsefullt att alltid ha koll på vad den effektiva räntan är. Den effektiva räntan innefattar förutom räntan även alla avgifter och övriga kostnader för lånet. Det betyder att även om räntan är låg kan totalkostnaden för hela lånet bli högt om det finns dyra uppläggningsavgifter, fakturaavgifter och administrationsavgifter.

Gör en ekonomisk kalkyl för amorteringen
När du tar ett lån är det bra att anpassa återbetalningen till din ekonomiska situation. Ju tidigare du kan betala tillbaka pengarna desto bättre är det. Planera för hur du har tänkt betala tillbaka pengarna och gör utrymme i din ekonomi för återbetalningen innan du tar lånet. Ett tips är att försöka amortera av lånet i en snabbare takt än värdeminskningen på prylen eller det du lånar till sker.

Välj amorteringstyp
När du tar ett lån är det bra att fundera över vilken typ av amortering som du vill ha. Du kan välja mellan rak amortering och annuitetslån. Fördelen med rak amortering är att totalkostnaden för hela lånet blir lägre med tiden. I takt med att du betalar av på lånet krymper räntekostnaderna. Ett annuitetslån betyder att du betalar en mindre månadskostnad men vilket ofta innebär att totalkostnaden blir högre.

Läs lånevillkoren ordentligt
Ta alltid reda på villkoren för lånet och läs det finstilta. Då får du snabbt reda på om det tillkommer några extra avgifter. Ett tips är att kolla om du kan göra extraamortering helt utan kostnad.