Vad gör en rörmokare?

Rörmokare arbetar kortfattat med vatten- och avloppsledningar. Det är rörmokarens uppgift att se till så att rör som transporterar vatten och avfall fungerar som de ska och transporteras till rätt ställe. Alla byggnader som har ett välfungerande vattensystem har fått hjälp av en rörmokare. När det kommer till så pass viktiga områden som vatten och rör krävs det en person med utbildning. Skulle något dras fel, ett rör inte sitter ordentligt eller röret på något sätt är defekt kan det leda till förödande vattenläckor enligt rörmokare göteborg. Har man problem med avlopp och vatten ska man alltid kontakta en rörmokare, och inte försöka sig på att fixa problemet själv.

Utbildning till rörmokare

Kärt barn har många namn, så även rörmokare. En rörmokare kan också benämnas som en rörläggare eller en VVS-montör. Är man intresserad av att bli rörmokare redan när man väljer gymnasium kan man läsa energiprogrammet för att få en bra grund till yrket. Kommer intresset senare kan man istället välja en tvåårig yrkesutbildning. Under en yrkesutbildning kombineras teori med praktiskt arbete, vilket innebär att man kan få ihop en del av sina lärlingstimmar redan under utbildningen. För att bli en fulländad rörmokare krävs en teoretisk utbildning, en lärlingsperiod och ett avklarat yrkesprov. Det krävs 850 timmars praktiskt arbete för att anses vara färdigutbildad och därmed få arbeta självständigt som rörmokare. Har man svårt för att sitta vid en skolbänk och plugga kan man istället välja att gå bredvid som lärling. Väljer man att bara arbeta som lärling utan teori tar det längre tid innan man blir färdig, men det är ett bra alternativ för den som inte gillar att plugga. Väljer man att utbilda sig endast som lärling tar det ungefär fem år innan man är färdig. Däremot får man lön under lärlingsperioden, även om den inte är lika hög som för en certifierad rörmokare. Rörmokare är ett yrke som har personalbrist. Det innebär att man ofta lätt kan få jobb som rörmokare efter utbildningen.

Certifiering

Ett certifikat bevisar att man är en fullärd rörmokare. Certifikatet talar om att man genomfört utbildningen, gjort sina praktiktimmar och därmed har all den kunskap som krävs för att få arbeta som en rörmokare. De allra flesta arbetsgivare kräver ett certifikat vid anställning. Detta då försäkringsbolag inte täcker fel som uppstår om rörmokaren inte varit certifierad.

När behövs rörmokare?

En rörmokare ska alltid kontaktas om man har problem med avlopp eller rör i en byggnad. Vanligtvis märker privatpersoner att vattnet inte rinner lika bra alternativt att vatten fylls upp i handfat och toalett. I värsta fall märker man att det är en vattenläcka. Fel som rörmokare fixar till kan vara allt från trasiga rör, stopp i avloppet, problem med värme i element eller att åtgärda en värmepump som slutat fungera. Tveka inte att kontakta en rörmokare om du upplever något problem med rören i hemmet.