Vad göra när du inte får lån?

Alla banker och långivare har olika villkor innan de beviljar lån till någon, som snabblån.io. Det brukar för det mesta handla om att man ska ha en fast årsinkomst, vara folkbokförd i Sverige, vara i ett visst ålderspann och inte ha några pågående skulder hos Kronofogden. Om du inte uppfyller kraven hos långivaren kommer du med säkerhet att få ett nej på din ansökan.

Betalningsanmärkningar och skulder hos fogden
De villkor som inte rör betalningsanmärkningar och skulder kan vissa långivare ibland rucka på, men har du aktuella skulder hos fogden eller betalningsanmärkningar kan det bli betydligt svårare att få ett lån beviljat. Anledningen är att skulder hos fogden inte står högt i kurs och vittnar om att du verkar ha en verkligt taskig betalningsförmåga.

Om du emellertid har dragit på dig betalningsanmärkningar under de sista tre åren som fortfarande syns men däremot har betalat av skulderna – ja då kan en del långivare vara sjyssta och bevilja dig ett lån ändå. En betalningsanmärkning etsar sig nämligen envist kvar trots att skulden är betald, något som skapar problem i många människors vardag eftersom det kanske inte alls visar på deras nuvarande betalningsförmåga. Det är just detta som allt fler långivare tar hänsyn till.

Antalet betalningsanmärkningar kan dock spela roll även om du redan har betalat vissa skulder. Har du endast dragit på dig en betalningsanmärkning så kan du bli förlåten men har du flera stycken kan loppet vara kört för att få ett nytt lån. Det ser helt enkelt inte så bra ut!

Betala av dina gamla skulder först
Om du inte får lån på grund av att du har gamla skulder hos fogden som står och samlar damm kan det absolut bästa sättet vara att betala av dem på något sätt. Kan du inte det kanske det är dags att ansöka om skuldsanering. Det gör du hos din kommun. Be om att få prata med en skuldsanerare så hjälper de dig. Då betalar du antingen av en viss skälig summa varje månad eller så skriver man av skulden eller vissa delar av den helt. Den senaste tiden har allt fler som hamnat hos Kronofogden ansökt om just skuldsanering.

Spara själv
Allt sparande är bra sparande och små summor blir stora till slut. Ta för vana att börja spara oavsett om du blir beviljad lån eller ej. Det är aldrig fel att ha en buffert att plocka av när du sitter risigt till istället för att dra på dig lån med höga räntor. Spara smart och sätt in pengar till exempel på ett ISK-konto eller spara i fonder där du ser att pengarna växer. Du kan också spara i krypto men var försiktig här då denna typen av sparande kan vara väldigt flyktigt.

Acceptera ett nej
Om du hela tiden får nej från långivare så är det faktiskt ett bevis på att du inte är kapabel att sköta din ekonomi på det sättet att det också klarar av ett lån just nu. Du kanske har bett om för många lån och samlat på dig sämre kreditvärdighet. Eller du är helt enkelt för gammal för ett lån eftersom du inte jobbar längre utan är pensionär. Det kan finnas många anledningar till att du får nej men misströsta inte – testa en annan väg ett tag och be om ett lån senare. Då kanske du till och med inte ens behöver lånet längre eftersom du har löst det på annat sätt. Att ta lån ska nämligen vara en sista utväg, inget man bara gör hux flux utan att tänka sig för.