Varför gör man en golvslipning? 

Det finns flera olika anledningar till att man utför en golvslipning. En golvslipning (https://golvslipningstockholmslän.se) kan göras på de flesta typer av trägolv men det gäller att man är försiktig. Slipningen får inte skapa hack i golvet, resultatet ska bli jämnt och dessutom får man inte slipa för mycket. Här tar vi upp några av de vanligaste anledningarna till att man gör en golvslipning. 

Få bort fläckar 

Det kanske allra vanligaste som ger upphov till golvslipning är fläckar. Vissa fläckar går helt enkelt inte att få bort utan man måste slipa bort dem. Mindre fläckar kan man slipa bort med lite sandpapper, men är fläckarna större måste troligen hela golvet slipas ner. Nytt trägolv

Luktborttagning 

Ibland kan olika lukter ha satt sig i golvet. Fläckar kan ha torkats bort men trots det luktar det illa. Då kan man behöva slipa bort de översta skikten i golvet. Ofta sitter lukten just där och genom att slipa fram ny yta får man bort det som orsakar lukten. 

Slipa bort repor 

Repor i ett trägolv går inte att bara måla i utan man behöver tillslut slipa om hela golvet för att få bort dem. En liten repa kanske inte är så farligt men djupare sådana syns tydligt och när golvet blir mattare och mattare av reporna är det dags att utföra en golvslipning. När man slipar golvet slipar man ner till botten av den djupaste repan för att få ett jämnt resultat.  Sedan måste golvet behandlas med färg, olja eller lack. 

Byta färg på golvet 

Om man vill byta färg på ett trägolv behöver man också slipa ner det. Har golvet målats kan man inte få fram träfärgen om det inte sker en slipning. Om golvet tidigare varit vaxat eller såpat och man istället vill lacka det gör man också klokt i att utföra en golvslipning först. På så sätt fäster lacken bättre och slutresultatet blir snyggt samt hållbart. 

Läggning av nytt golv 

Ibland vill man lägga ett nytt golv ovanpå ett gammalt trägolv. Kanske är det gamla golvet inte snyggt nog för rummet, eller så vill man bespara det än mer slitage. Om man har hund kanske ett fint trägolv inte är det optimala och då kan det vara läge att lägga ett nytt golv på det gamla. Vid en sådan här situation är det också bra att slipa det gamla golvet först. Golvet bör också behandlas. Man bör sedan lägga ett skydd mellan det nyslipade och behandlade trägolvet samt det nya golvet. På så sätt håller sig trägolvet i gott skick och det kan inte ligga något i vägen och skava.